Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag. Så kan du återställa den.

Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag. Så kan du återställa den

Forskning visar att vi presterar bäst i egna rum, men så ser inte verkligheten ut idag. Alltfler sitter i öppna kontor (kontorslandskap, aktivitetsbaserade kontor och flexkontor).

För att få ut mer av den tid vi lägger ner på olika arbetsuppgifter – och för att få mer fritid och återhämtning – krävs det kunskap om hur hjärnan fungerar och reagerar i olika situationer. Vi måste vara flexibla och aktiva, och välja arbetsmiljö med utgångspunkt från arbetsuppgiften.

Det behövs kunskap om hur hjärnan fungerar och reagerar i olika situationer. Med den här föreläsningen vänder jag mig till alla som är intresserade av att bli bättre ­eller bäst – om det är ditt eller er organisations mål.

Lite statistik och exempel från boken som sätter strålkastarljuset på problemet

 • 85 procent av 10 500 anställda, i 14 länder, anger att de har svårt att koncentrera sig på sin arbetsplats. De som jobbar i kontorslandskap drabbas mest. Enligt studien var de som kunde arbeta ostört också de som var mest engagerade i sitt arbete.
 • Siffror från USA. I genomsnitt är ”mer än 50 procent av de anställda inte engagerade i sitt arbete – och nästan 20 procent är direkt oengagerade. Denna brist på engagemang har en prislapp: omkring 300 miljarder dollar i förlorad produktivitet varje år.”
 • Svenska företag förlorar två miljarder kronor per år i minskad produktivitet i kontorslandskap.
 • 59 procent av de kvinnor som arbetar i små, mellanstora och öppna kontorslandskap blir mer störda, jämfört med 46 procent av männen.
 • Precis som vi får sämre syn när vi blir äldre, påverkas vår förmåga att sortera bort ljud. Äldre har därför svårare än yngre att sortera bort ovidkommande ljud i ett öppet kontor.Lägg till det att många kollar på sina mobiler och sociala medier. Forskning visar att de som multitaskar:
 • är mindre uppmärksamma
 • har sämre minne
 • kommer inte in mentalt i en ny uppgift lika effektivt – som den som gör färdigt en sak i taget
 • är inte lika effektiva som de som försöker göra flera saker samtidigt.

Det har aldrig varit lättare att misslyckas. Vi behöver inte ens anstränga oss. Vi har på ett finurligt sätt byggt in möjligheten att misslyckas i miljön, tekniken och kulturen.

Å andra sidan har det aldrig varit lättare att lyckas för den som har kunskap om hjärnan och använder den.

En modell som förklarar

Varje ruta i modellen motsvarar ett kapitel i boken. Jag beskriver hur de olika delarna fungerar – för och nackdelar – och hur de samarbetar. Det är en komplicerad och lättstörd process.

Modellen visar vad som händer på nivå 1 – beroende på vilka val du gör på nivå 4. För de val du gör på nivå 4 drar igång en rad omedvetna processer på nivå 2, som påverkar det du gör på nivå 1. Jag lyfter på locket och beskriver vad som händer.

På nivå fem beskriver jag hur du kan förändra ditt beteende.

Be Sociable, Share!

  I Arkiv