Blogg

Det har aldrig varit lättare att lyckas

Jag har gjort en samtidsspaning. Så här ser det ut på många arbetsplatser idag.

  • Engagemanget och produktiviteten sjunker.  Internationella valutafonden konstaterar att den totala produktivitetsökningen har försvagats – i EU och USA – under en lång tidsperiod och speciellt efter 2007.

Informationsflöde + händerOm vi vänder på det är det nu du ska agera om du vill bli bättre – eller bäst om du siktar mot stjärnorna. I Sverige eller internationellt. Och du behöver inte ens anstränga dig speciellt mycket. Bara vara som en normal människa var för tio år sedan.

I denna artikel går jag, med utgångspunkt från forskning, igenom varför vi underpresterar och vad vi vinner på att arbeta och plugga på hjärnans villkor.
Läs mer

Det händer i hjärnan när Uppdrag granskning kommer på besök

Vi har alla sett hur Swedbank avslöjats framför UG:s kameror. Vad händer i våra hjärnor när UG står i receptionen, med en kamera. Det var min utgångspunkt när jag intervjuade två specialister, för några år sedan.

Offentliga kriser följer en snitslad bana: 1) Förneka. 2) Förringa. 3) Erkänna. 4) Be om ursäkt.
Läs mer.

Både skolan och näringslivet har problem med digitaliseringen

”Denna skillnad – mellan förväntan och resultat – är ett av de mest hett debatterade ämnena idag.”

Skolan framstår ofta som sämst i klassen när det gäller digitalisering, men hur står den sig i en jämförelse med näringslivet.

  • Endast en av tio anställda, i genomsnitt, anser att de är högproduktiva – trots den nya tekniken. I Sverige är det fyra av tio. 20 476 anställda, i  21 europeiska länder har deltagit i undersökningen. (Microsoft)
  • Fyra av tio lärare upplever att krånglande teknik begränsar deras arbete minst en gång i veckan och bara hälften av grundskolorna har tillgång till support samma dag. Och drygt hälften av lärarna anser att de behöver utveckla sin kompetens för att kunna ge sina elever god digital kompetens.
    Läs merFrågor på mur, vem. hur, när, var varför, vad


Kvinnors texter uppfattas som rörigare

Tänk dig att du tar en text och undertecknar den med en mans namn – och att du undertecknar exakt samma text med ett kvinnonamn. Vad tror du händer då?

  • Ingvars text uppfattades som genomtänkt, välskriven och övertygande.
  • Ingvors som rörig, oklar och svårt att förstå vad hon egentligen ville ha sagt.
  • Även kvinnor uppfattar Ingvors texter som sämre.

Eller att du låter mannen i Ingmar Bergmans ”Scener ur ett äktenskap” säga kvinnans repliker och tvärtom. De som läste texterna ansåg att:

  • Kvinnan var mer bevekande, känslosam, personlig, undergiven och öppen – oavsett om hon hade originalmanusets kvinnliga repliker eller undersökningens manliga repliker
  • Mannen ansågs vara mer framgångsrik och nonchalant jämfört med kvinnan oavsett vilka repliker han hade.

Våra namn styr också omedvetet våra förväntningar när vi ser namn, eftersom de kan ge oss information om var och i vilken generation vi är födda i.

Läs mer

Kolla mobilen på morgonen – minskar kreativiteten

Vill du bli bättre på att lösa problem, öka din kreativitet och få andra användbara idéer? Med kunskap om hur hjärnan fungerar kan du fixa det.

Det du har lärt dig – eller varit med om – under dagen lagras tillfälligt i ett temporärt minne. När du sover flyttas det över till långtidsminnet och programmeras där. En bra och djup nattsömn är en förutsättning för att den här processen ska fungera optimalt.

Forskning visar att sömnen är en bra rådgivare

Ett exempel: Om du läser om en ny innovation eller studerar spanska, så lagras det du läst eller pluggat, tillsammans med de minnen du redan har inom det här området. Så nästa dag startar du från en ny nivå. Din hjärna har byggts om. Du har levlat. Faktum är att sömnen är en av dina bästa…

Läs mer

 


I Arkiv